2010. január 25., hétfő

Crossplayer guide

- avagy, használati útmutató a férfiléthez -

Ha már arra adjuk a fejünket, hogy nő létünkre pasi karaktert cosplayezzünk, és lehetőleg szeretnénk minél hitelesebbre megcsinálni, a ruhán, hajon, cipőn, kiegészítőkön, stb. kívül számos apró dologra (kell) figyelnünk. Már ha perfekcionisták vagyunk. Így a saját tapasztalataim/véleményem és a látott hibák alapján leírok egy kis listát arról, hogy szerintem az alapvető dolgokon kívül milyen – sokszor mellékes és lényegtelen – tényezőkre figyelhetünk még, hogy minél hitelesebb legyen a cosplayünk, vagy hogy minél jobban in-character érezzük magunkat.

A lényeg a részletekben rejlik, úgyhogy nézzük felülről lefelé (erős általánosításokkal – és mindig vegyük figyelembe, hogy a tényezők karakterfüggők):

Szemöldök:
A férfiak szemöldöke általában vastagabb. De ez igazán karakterfüggő, hogy milyen vastag, mennyire erős, és hogy milyen színű. Színezésre a legolcsóbb megoldás a szemceruza.

Fülbevaló:
Hölgyek néha bennhagyják a fülükben, és ez egy rövid hajú karakternél sajnos látszik is, úgyhogy figyeljünk arra, hogy a karakternek van e fülbevalója (és akkor már miért ne csináljuk meg azt is), avagy nincs, mely esetben szedjük ki a fülbevalónkat, egy nap alatt csak nem forr be a lyuk.

Smink:
A férfiak általában nincsenek kisminkelve. De egy alapozó legyen mindig a minimum, a fotókon is jobb (meg egyszerűbb úgy kiretusálni őket), meg hát eltűnteti a kialvatlanság során szerzett színes foltokat a szemkörnyékről, stb. A szem kihangsúlyozására esetleg kihúzni feketével vagy barnával. Persze ha nőies pasit választottunk, akkor értelemszerűen sminkelünk, ahogy a karakteren van.

Köröm:
A férfiak körme általában rövid. Így hülyén fest francia manikűrrel a karakterünk. Vagy hosszú körömmel. Vagy lakkozott körömmel. Természetesen itt is kivételt képez, ha alapból a karakternek vannak szép, színes, hosszú karmai, mely esetben ez a szériatartozék kategóriába tartozik, így ne feledkezzünk meg róla, sokat dob az összhatáson. (És ha jó hosszú körmű a karakterünk, akkor önvédelmi fegyverként is használható lesz a dolog.)

Mell:
A mell lekötéséhez és ragasztásához némi mazoizmusra van szükségünk, mivel használattól függően akár igen kellemetlen is lehet. Hogy kinek éri meg, azt mindenki maga dönti el.
Már ha nem egy vaskosabb és dagibb pasi karaktert választunk, akkor valószínűleg a karakterünknek nem lesz melle, nekünk meg van, ugyebár. Különböző lekötési módszerek vannak különböző mellméretekhez, és persze minden ruhafüggő is. Ha bő a ruha, akkor megteszi egy sport top/melltartó, ami kicsit jobban leszorítja. Minél testhezállóbb a ruhánk, annál jobban kell lekötni. Pl. egy shinigami ruha esetén kismellű hölgyeknek szintúgy megteszi a sport top, míg nagyobb méretnél ajánlatosabb a fásli vagy fűző. Teljesen testhezálló ruha nem feltétlen ajánlott a nagyobb mellű hölgyeknek, mivel minél nagyobb a méret, annál nehezebb laposra lekötni/ragasztani.
Tapasztalataim alapján a kis mérethez (ruhától függően) a sport top/melltartó, testhezállóbb ruhához fásli, esetleg leragasztás működőképes. A nagyobb mellű hölgyeknek vastagabb fásli, de inkább egy fűző-szerű kiegészítő varrása ajánlott, jelen esetben nem a hasra, hanem a mellre helyezve, és hátul megköthetőre csinálva. Ez sem fog teljesen lapos mellkast eredményezni, de sokkal eredményesebb, mint a fásli, aminek a rétegei elcsúsznak a nagyobb mellen, és hülye formákat eredményez. Ragasztani nagy méretnél nem ajánlott. Itt elmondható, hogy crossplaynél a kisebb mellű nők vannak előnyben, nekik sokkal könnyebb és hatékonyabb is a lekötés.
Pucér mellkasú karakterekhez ajánlott a testszínű anyagból varrott póló/ujjatlan, esetleg ragasztás vagy fáslizás, vagy ezek kombinációja.

Ragasztás vs. Lekötés - hátulütők
Sajnos megvannak a lekötés és ragasztás hátulütői, de ha az a mottónk, hogy a (jó) cosplayért meg kell szenvedni, akkor kibírjuk ezt. Respect!

A legrosszabb a teljesen testhezálló ruhák alá a kötés, mivel a sima mellkashoz roppant erősre kell kötni. Fél óra alatt hozzá lehet szokni a szorításhoz, de 6-8 óra után elkezd szúrni a mellkas a levegőhiány miatt. Ilyenkor – ha ezt mondjuk reggel 10kor kötöttük fel, akkor már letudtuk a versenyt, fotózkodást, stb. – ajánlatos lazábbra venni vagy teljesen leszedni a kötést, és felvenni sport topot/melltartót helyette. 8 óránál tovább ne nagyon húzzuk a dolgot, nálam a maximum az 12 óra volt, és erős légszomj közepette menni is alig bírtam, mikor végül lefejtettem magamról otthon. Jó tanács még a hintőporozás a kötés feltétele előtt a hónalj alatt, általában itt szokott vágni és kidörzsölődni az izzadtságtól. Lekötést egyedül is csinálhatjuk, de hatékonyabb, ha egy segítő tekeri ránk, míg mi igazítjuk elől a rétegeket.

Ragasztás ugyan nem szorítja le teljesen a mellkast, hanem – pl. félig fedett mellkasnál, mondjuk Grimmjow, Tidus – kétoldalra kilapíthatjuk vele a mellet. Viszont ha alaposan csináljuk, és a hátunk közepéig húzzuk ki a ragasztócsík végeit két oldalra húzva ezzel a mellet, így a hát húsára irányítva a húzó erő nagy részét, amit a ragasztáskor kétoldalra húzott és lelapított mell fejt ki, akkor számoljunk azzal, hogy lehúzza a bőrt a hátunkról egy idő után. Előnye a ragasztásnak a lekötéssel szemben, hogy kapunk levegőt. Hátránya, hogy a hátunkat a nap folyamán egyre jobban fogja húzni, de ehhez hozzászokhatunk. A leszedés a másik fájdalmas faktor: ahogy az egyszerű ragtapaszt, ezt is ajánlatos egy gyors húzással leszedni, mell felől hátrafelé. Fájdalmassá akkor válik igazán, ha a tépés nem sikerül elsőre, és mondjuk a hónalj alatti húsnál állt meg, az az egyik legérzékenyebb hely ilyenkor. Továbbá, a jó leragasztáshoz mindenképp szükségünk van egy segítőre, mivel a jobb lelapítás érdekében hátulra kell húzni ragasztás közben a csíkot, és letépésnél is a segítő jobban le tudja tépni egy húzásra, mint mi magunknak.

Szőr:
A kényes rész. Jó, jó, általában az animékben nem rajzolnak szőrt a karakterekre (kivétel az, amikor ezt hangsúlyozni akarják), kicsit sok munka lenne. De attól még ne feltételezzük azt, hogy nincs nekik. Itt általában saját ízlés, általánosítás és józan parasztész használandó. Pl. egy 10-14 éves karakter simán császkálhat szőrtelenül, egy 17-25 évesről ez már annyira nem hihető el. Ez az egyik legspekulálhatóbb mellékes tényező az összes közül, így rajtunk áll, hogy mit gondolunk róla. Én azt tanácsolom, nézzük meg a karakter személyiségét, életmódját ehhez, és ahhoz képest döntsük el, hogy akkor a választottunk szőrtelenít e, vagy nem.

Testtartás:
Ez gyakorlást igényel, főleg ha alapvetően nőiesek vagyunk. Természetesen ez is karakterfüggő, de általánosságban elmondható, hogy ülésnél terpeszben, vagy keresztbetett lábbal, ahol a boka a másik térden van (és nem a két térd egymáson, ahogy a nők ülnek általában). Álló helyzetben kis terpesz, esetleg kicsit görnyedtebben. Járás szintúgy karakterfüggő. Némi adalék lehet a zsebredugott kéz, vagy zseb híján övbújtatóba (övbújtató híján meg… így jártunk...)

Mint említettem, ezek apró, mellékes tényezők, de sokat dobhatnak a karakteren, és körülbelül semmibe sem kerül ezekre figyelni.

2 megjegyzés:

Ruki írta...

Szia!

Csak miután crossplayeztem bukkantam rá erre a cikkre, és nagyon meglepődtem, hogy mennyi mindenre odafigyeltem akaratlanul is.
Nagyon szépen összefoglaltad a lényeget - ehhez gratulálok -, és szerintem nagyon hasznos gyűjtemény lett.
Ha megengeded, szeretném linkelni a blogomon.

Mantis írta...

Szia!
Örülök hogy tetszik, nyugodtan linkeld. :3